„Supravegherea erodează promisiunea inițială a unui Internet ca spațiu deschis pentru colaborare și experimentare și ca un loc eliberat de frică”, a declarat marți Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, citat într-un comunicat.
Wikimedia Foundation acuză NSA și Guvernul american de colectarea în masă a datelor online între rețele din Statele Unite, pe care o încălcare a drepturilor constituționale la viață privată și libertate de exprimare.
Procesul vizează un amendament din 2008 al legii spionajului (Foreign Intelligence Surveillance Act) care permite colectarea „incindentală” a comunicațiilor cetățenilor americani, dacă are loc atunci când sunt vizate comunicații ale unor străini despre care se crede că trăiesc în afara granițelor americane.
NSA are interdicția să vizeze în mod deliberat comunicațiile americanilor fără un mandat în acest sens.
Amploarea programele de supraveghere NSA a fost dezvăluită în 2013 de către Edward Snowden. Apărătorii acestora susțin că programele sunt necesare în depistarea unor potențiali teroriști.
Avocați de la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) au depus plângerea din partea Wikimedia Foundation. Printre pările din proces se mai află Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) și Asociația națională americană a avocaților pentru cauze penale.